sluistijden
Sluistijden

Informatie over de openingstijden van de sluis en brug

zwemwaterkwaliteit
Zwemwaterkwaliteit

De resultaten gepubliceerd van het onderzoek
(8 keer in het seizoen)

honden in het gebied
Honden in het gebied

Wat zijn de regels voor honden?

evenementen
Evenementen

Een overzicht van wat er speelt in het meerschap

vergunning aanvragen
Vergunningaanvraag

Vraag een vergunning aan voor een evenement of activiteit

veel gestelde vragen
FAQ

Veel gestelde vragen

 

meerschap-paterswolde-vergaderruimte-banner-468x60

Waarschuwing Blauwalg

Waarschuwing:

Ga niet zwemmen buiten de officiële zwemlocaties.

Want in het Hoornsemeer zijn blauwalgen geconstateerd.

Wat is blauwalg?
13 juni 2017
Blauwalg is een bacterie die bij zwemmers diarree, misselijkheid, koorts, jeuk of rode ogen kan veroorzaken. Als blauwalg wordt geconstateerd in een van de officiële zwemplassen kan de provincie een zwemverbod instellen.
• De levende blauwalg openbaart zich als kleine groene draadjes in het water. De algjes sterven af op de huid van zwemmers die zich zonder douchen laten opdrogen. Zwemmers krijgen dan last van de genoemde verschijnselen.
• Afgestorven blauwalg in het water ziet eruit als een blauwgroene olielaag die op het water drijft. Als blauwalg afsterft scheidt hij een toxine (gif) af. Als zwemmers blauwalg inslikken kunnen ze ook last krijgen van de genoemde verschijnselen.
• Blauwalg ontstaat in water waar de waterkwaliteit niet optimaal is. Ook een hoge temperatuur en weinig tot geen doorstroming van het water dragen bij aan het ontstaan van blauwalg.
Een grote hoeveelheid blauwalg kan stankoverlast veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen zal het waterschap bij grote overlast drijflagen verwijderen.
Wilt u weten waar officiële zwemwaterlocaties in ons beheergebied liggen? En wat de kwaliteit van het zwemwater is? Kijk dan op http://www.meerschap-paterswolde.nl/het-gebied/informatie/zwemwaterkwaliteit of op http://zwemwater.nl/