Nieuwe natuur in de polders het Oosterland en Lappenvoort

De polders het Oosterland en Lappenvoort liggen in het gebied van de benedenloop van de Drentsche Aa, op de grens van Groningen en Drenthe. Het gebied bestaat in totaal uit vier polders: Glimmermade, Glimmer polder, het Oosterland en Lappenvoort die alle deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Om van de polders weer een natuurlijk functionerend systeem te maken gaan de provincies Groningen en Drenthe het gebied opnieuw inrichten. Beide provincies doen dit in samenwerking met de gebiedspartners. De provincies hebben Prolander als uitvoeringsorganisatie de opdracht gegeven om een systeemanalyse op te stellen die dient als basis voor het concept inrichtingsplan. Het streven is dat het eerste concept van dit plan eind 2021 klaar is. 

Onderzoek

De eerste stap van de analyse is een ecohydrologisch onderzoek, waarin de samenhang tussen flora, fauna de bodem en waterhuishouding in dit gebied wordt onderzocht. Met grondboringen wordt de bodemopbouw inzichtelijk. Mogelijk ziet u medewerkers van Arcadis aan het werk in het veld. De inzichten uit de boringen worden in de systeemanalyse gecombineerd met reeds bestaande gegevens om een beter beeld van het gebied te krijgen. Uit het onderzoek zal naar voren komen welke mogelijkheden er zijn voor de herinrichting van het gebied. Na het onderzoek betrekken we in het komende jaar de verschillende stakeholders, grondeigenaren en bewoners bij het proces, om samen te komen tot een inrichtingsplan voor het gebied. 

Via de nieuwsbrief Meer in Balans houden we geïnteresseerden op de hoogte van ontwikkelingen in het gebied. Via het inschrijfformulier kunt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief. Heeft u vragen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592-365097.

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64