IJsvogelwand in de Woldsloot

Bewoners van de Lutulistraat en de Veenweg hebben met grote regelmaat vissende ijsvogels bij de Woldsloot gezien. Ze vangen vis door op een overhangende tak boven de sloot te zitten en dan bliksemsnel het water in te duiken.

Een fantastisch teken dat de ijsvogel daar gesignaleerd is, vinden ook waterschap Noorderzijlvest en Natuurmonumenten. Immers door het verdwijnen van beken en de ‘normalisering’ van oevers die zijn strakgetrokken en versterkt met beton en stenen in de afgelopen eeuw is er een lagere biodiversiteit en zijn veel geschikte broedplaatsen voor deze fraaie vogel verdwenen. Gebieden waar de verstoring al vroeg in het jaar zeer hoog is, worden zelfs verlaten door ijsvogels, de dieren moeten vervolgens al hun energie steken in het vinden van een nieuw territorium en komen dat jaar vaak niet meer aan broeden toe.

 

Ijsvogelwand bron Natuurmonumenten Jaap Vos

Een ijsvogelnest bevindt zich in een gat in de wand, licht oplopend. Om te voorkomen dat de eieren wegrollen ligt het nest zelf in een klein kuiltje.

Foto: Jaap Vos, Natuurmonumenten.

Mooie co-creatie

Ten noorden van de Veenweg en ten westen van de Woldsloot ligt het natuurterreintje van Natuurmonumenten. In het natuurterreintje wordt een beek met natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. “Is dit niet een gelegenheid bij uitstek voor het bouwen van een ijsvogelwand in deze oever die jullie gaan graven”, vroeg een omwonende. Jazeker is dat zo!

Een ondiep en helder water met veel bos, tevens geschikt voor vissen als paaiplek en bij uitstek een geschikt leefgebied voor de ijsvogel! Van nature broed de ijsvogel in stijlwandjes langs stromend water of in een wortelkluit van een omgevallen boom. Er staan hier weinig oudere bomen, en zeker niet langs de nieuw te realiseren bosbeek. Een ijsvogelwand is dan ook een welkome aanvulling. Deze maken we van materiaal dat bij het werk vrijkomt. Onder anderen wortelkluiten van bomen die gerooid worden. De afgelopen vorstperiode heeft veel ijsvogels de das omgedaan, ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken.

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64