“Aansluiting met de omgeving is erg belangrijk”

“Aansluiting met de omgeving is erg belangrijk”

Met de geplande komst van de ecologische verbindingszone gebeurt er veel aan de Meerweg. Om de verbinding tussen natuurgebieden te verbeteren wordt het deelgebied Meerweg heringericht. Iemand die al langere tijd aan de Meerweg woont en te maken heeft met deze werkzaamheden is dhr. Jan Bos. We spraken dhr. Bos over zijn woonplek en de werkzaamheden die hier nu plaatsvinden.

Trotse bewoner van het gebied

Bos woont met zijn vrouw al sinds 1986 met veel plezier aan de Meerweg. Bos: “Toen we hier kwamen waren we de jongste bewoners, intussen zijn we bijna de oudste bewoners in het streekje.” Bos geniet van het Paterswoldsemeer en haar vele gezichten. Als ijsbaan als het vriest maar later weer met alle zeilbootjes als de zon weer schijnt. Bos: “De jaargetijden geven het meer elke dag weer een ander karakter, het is mooi om daar dichtbij in de buurt te wonen.”

Aansluiting bij de omgeving

Al sinds hij hier woont is Bos actief betrokken bij de werkzaamheden in het gebied. Dit begon in een klankbordgroep toen er plannen werden gemaakt en een visie voor de Meerweg werd ontwikkeld. “We zijn bij elkaar gaan zitten en dachten na over wat we belangrijk vinden. We hebben gekeken naar onze gemeenschappelijke belangen. Dit hielp destijds ook om draagvlak te creëren voor de omvangrijke ingreep.”

Bos vindt het belangrijk dat er aansluiting met de omgeving wordt gezocht. Lange doorlooptijden en wisseling van mensen op een project maken het soms onoverzichtelijk en lastig om de juiste personen te zoeken. Bos: “Als je aansluiting zoekt kun je mensen in de omgeving meekrijgen en op de hoogte houden. Wat zijn de gevoeligheden en wensen en waar zitten de problemen?”

Bos noemt de samenwerking tussen de Beweging Recreatie Paterswoldsemeer en het Waterschap Noorderzijlvest een bewijs dat je dit soort processen ook met elkaar kunt doen. “Samen is er een plan gemaakt waarmee hetzelfde resultaat wordt bereikt, maar wel tegemoet wordt gekomen aan de wensen van mensen uit de omgeving.”

Betrokken

Bos woont naast het voormalige campingterrein aan de Meerweg, vlakbij de plek waar de brug wordt gebouwd. De werkzaamheden vinden dus bijna in zijn tuin plaats. Bos voelt zich wel betrokken bij de werkzaamheden, maar dat heeft hij wel zelf in gang moeten zetten. “Door je ervaring en verbondenheid met het gebied zoek je dat op. Soms zijn hier werkzaamheden waar we niks vanaf weten, dan is het fijn als je van tevoren wel op de hoogte wordt gebracht. Ik moest er wat moeite voor doen, maar de communicatie gaat nu beter. Zo is er naar zijn wens geluisterd om geen bomen te planten in de zichtlijn zodat Bos veilig de Meerweg op kan rijden. Zelf zou Bos ook aandacht willen vestigen op de veiligheid van de Meerweg, bijvoorbeeld met lagere snelheidslimieten en meer verlichting. 

Bos wil graag meegeven hoe belangrijk aansluiting met de omgeving is. “Je moet het met elkaar doen, op een positieve manier. Denk in oplossingen en niet in problemen, dat geldt voor alle partijen en betrokkenen.”

 

Meerweg

Het voormalige campingterrein bij de Meerweg. Foto: Jan Bos

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64