“Toen er een jaar lang niks gebeurde heb ik zelf het initiatief genomen”

Toen een uitbreiding van een hotel aan het Hoornsemeer resulteerde in een braakliggend stuk land, besloot Carla Prop zelf het initiatief te nemen om hier iets aan te doen. Ze woont al haar hele leven bij het meer en heeft het gebied zeilend, wandelend en fietsend maar al te vaak verkend. Ze bedacht zelf een oplossing voor het braakliggende stuk land.

 

Van grasveld naar braakliggend eiland

Als buurvrouw van het Best Western Plus Hotel Groningen Plaza krijgt Carla veel mee van de uitbreiding van het hotel. Zo is er een kanaal gegraven om het hotel beter toegankelijk te maken voor scheepvaart. Met het graven van dit kanaal veranderde een aanliggend groot grasveld bij de wijk, waar vaak werd gespeeld, in een eiland alleen bereikbaar via een brug. Hiermee is het vaste grasveld een stuk kleiner en minder bruikbaar geworden. De natte grond die werd opgegraven voor het kanaal is op dit eiland gestort. Prop: “Het hotel was verantwoordelijk voor het herstel, maar na een mislukte zaaipoging van gras werd er niks meer met de grond gedaan en heeft het stuk land meer dan een jaar braak gelegen. De omgeving en de omwonenden werden het braakliggend terrein zat, toen is het initiatief genomen om er een bloemenweide te maken.”

 

Strijd tegen het onkruid

De kletsnatte grond moest eerst opdrogen voordat er wat mee kon gebeuren. Toen de grond droog was is er gekeken welke mogelijkheden er waren en is besloten om het terrein in te zaaien. Prop: “Ik heb een oproep in de wijkkrant gedaan om vrijwilligers te werven om samen het terrein gereed te maken. We hebben druk geschoffeld en geharkt om te starten met het inzaaien.” Er is gekozen voor eenjarige akkerplanten om direct bloemen te krijgen. Om vervolgens in het najaar nog een keer te zaaien met meerjarige planten die het beter kunnen volhouden op de lange termijn. Het Perzikkruid, dat het vorige jaar massaal bloeide en zaad vormde, gooide helaas roet in het eten. Dit onkruid heeft alle ingezaaide planten verdrongen. Om opnieuw zaadvorming te voorkomen heeft Prop met het Meerschap afgesproken dat het terrein wordt gemaaid en omgewoeld. Prop: “In het najaar moeten we de meerjarige planten inzaaien, het is dan afwachten of de maatregelen tegen het onkruid hebben geholpen.

 

luchtfoto 1luchtfoto 2

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                            Luchtfoto 2018                                                                                                                                             Luchtfoto 2020

 

Betrokkenheid van de wijk

Prop is al een langere tijd actief in de wijk en krijgt veel steun en hulp van andere mensen uit de wijk. Ze heeft veel contacten door haar voormalige voorzitterschap bij de vereniging Meerburen. Een belangenvereniging van inwoners van de wijk die aan het meer grenst. Prop: “Als je op dat eiland met een paar vrijwilligers aan het harken bent krijg je veel aanspraak en ondersteuning van de mensen die daar wandelen, dat helpt heel goed.”

 

Verbetering van de insectenwereld

Prop hoopt op de lange termijn op een goede, blijvende vegetatie op het eiland. Niet alleen voor de inwoners van de wijk, maar ook voor de insectenwereld. Als bioloog zegt Prop: “Ik wil per se nectar dragende planten waar insecten op afkomen. Ontzettend veel soorten insecten gaan hard achteruit en worden bedreigd in hun voortbestaan, een buitengewoon zorgelijke situatie. Het meer is natuurlijk erg belangrijk voor recreatie, maar ik wil het Meerschap ook meer oog laten krijgen voor vegetaties ten bate van de insecten. Het eiland is hiervan een voorbeeld.”

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64