Vereniging Watersport De Twee Provinciën bestaat 110 jaar

Anneke Rugge, Commissaris Jeugd en 20 jaar lid, blikt terug.

VWDTP bestaat inmiddels 110 jaar. Hoe ziet jullie vereniging er vandaag de dag uit?

“Op 3 juli 1911 is door zeventien enthousiaste zeilers van het Paterswoldsemeer de vereniging opgericht. Inmiddels zijn er ruim 700 leden. Er is veel veranderd, maar één ding is nog hetzelfde gebleven: de Gronings-Drentse provinciegrens is nog steeds dwars door het meer getrokken zoals je uit onze naam kunt opmaken”, grapt Anneke. “Bij de vereniging kun je niet alleen (wedstrijd)zeilen, maar ook (water)sporten in het algemeen. Denk aan roeien, surfen en suppen (stand up paddling). Dus het aanbod van trainingen en opleidingen is heel breed. Daarbij hebben we actieve vrijwilligers die heel belangrijk zijn voor de vereniging.”

Hoe hebben jullie het lustrum gevierd?

“Het 100-jarig bestaan was natuurlijk hét jubileum dat we groots vierden met een klassieke vlootshow in aanwezigheid van (toen nog) koningin Beatrix. Dit jaar, op 25 september, hebben we het lustrum relatief rustig gevierd, ook in verband met corona. Het zogenaamde Lustrum-comité heeft de invulling georganiseerd. Uiteraard in samenwerking met mensen uit de andere commissies. Dat werkt altijd erg goed.”

Anneke vervolgt: “Er waren tochten georganiseerd met valken. De ideale boot om samen in te leren zeilen en de zogenoemde ‘optimist voor de jeugd’. Daarnaast waren er verschillende workshops. Bijvoorbeeld een over de belangrijkste knopen die elke zeiler zou moeten kennen en een waarbij je van oude zeilen nieuwe dingen kon maken, zoals bijvoorbeeld een (toilet)tas. Er waren ook lezingen. En natuurlijk lekkere hapjes en drankjes.”

Hoe kijken jullie terug op de open dag?

“Met een goed en tevreden gevoel. We hebben het met z’n allen gedaan. Er was een mooie opkomst, het is goed verlopen, het was mooi weer en het was gezellig. Wat wil je nog meer?”, zegt Anneke.  

Hoe zien jullie de toekomst?

“Je ziet dat wanneer eenmaal de geestdrift voor watersport in de familie zit, dit doorgegeven wordt aan de kinderen en kleinkinderen. Toch willen we graag nieuwe leden verwelkomen. We organiseren daarom in 2022 weer activiteiten om nieuwe leden te werven. Dan kun je snuffelen aan van alles. Bijvoorbeeld door mee te gaan met een instructeur of een activiteit volgen met leeftijdsgenootjes die al trainen bij ons of peddelen op een supplank. Een keer per jaar start de volwassencursus. Er zijn 90 plekken beschikbaar. Voor kinderen zijn er de zomerzeilweken. Die worden vooral bezocht door kinderen die in het westen wonen en in de zomer bij opa en oma in het noorden logeren. Afgelopen jaar hebben we met de cursussen, workshops en zomerweken wel zo’n 900 leerlingen gehad.”

Wat betekent het Paterswoldsemeer voor jullie als wedstrijdmeer? Heeft het kampioenen opgeleverd?

“Ik kan je zeggen: het betekent héél veel. Trouwens niet alleen voor ons, maar ook voor de roeiers en de zwemmers. Zij maken ook gebruik van de faciliteiten die ons clubhuis biedt. Het Paterswoldsemeer biedt een hele goede regionale start voor wedstrijdzeilers en is een goede voorbereiding voor veel kampioenen, kijk maar naar ons volle kampioenenbord in het clubhuis. De  laatsten die toegevoegd zijn: Vera en Frans Sas en Han van der Hoeven en Reyer van de Griendt. Allen Nederlands kampioen."  

Neem vooral eens een kijkje op de website van de Vereniging Watersport De Twee Provinciën.

zeilvereniging

zeilvereniging 2

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64