“Het mooie van mijn werk is dat je de schakel bent tussen beleid en uitvoering”

“Het mooie van mijn werk is dat je de schakel bent tussen beleid en uitvoering”

Aan de HoornsedijkMeerweg en in Polders Oosterland en Lappenvoort wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe natuur. Verschillende gebiedspartners werken samen voor het beste resultaat. Graag brengen we de gebiedspartners die hieraan werken in beeld. Met deze keer: Christina Schipper, projectleider bij Prolander. 

Prolander is dé uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en werkt in opdracht voor de provincies Drenthe en Groningen. Met ruim 100 medewerkers wordt er gewerkt aan een toekomstbestendig, natuurlijk en waardevol landschap. Christina is projectleider van het programma de Hunze in Drenthe en projectleider voor het programma Groningen Centraal, met de projecten MeerwegHoornsedijk, Polders Oosterland en Lappenvoort en Westerbroek. “Ik geniet van mijn rol als projectleider, omdat je samen met je team, gebiedspartners, grondeigenaren en de omgeving het beste plan voor de inrichting van het landelijk gebied probeert te maken. Die uitdaging, om samen dit traject te doorlopen en een goed integraal plan te ontwikkelen die vervolgens tot uitvoering wordt gebracht, is het mooiste van mijn werk.”

Ontwikkeld tot projectleider

Christina is al ruim vijf jaar projectleider. “Langzaam ben ik doorontwikkeld naar projectleider, maar eerst stond ik letterlijk met mijn voeten in de klei en het veen. Daarmee heb ik ook veel gevoel bij alle stappen die gezet moeten worden, de vraagstukken die daarin belangrijk zijn en waar je aandacht voor moet hebben. Het mooie van mijn werk vind ik ook dat je de schakel bent tussen beleid en uitvoering. Je bent trots als je ziet dat zo’n gebied ook echt ingericht wordt. Zo’n proces is niet makkelijk, want er zijn altijd verschillende belangen die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende gebiedspartners, maar ook omwonenden. Met name de menselijke kant vind ik een hele mooie. Je team stimuleren en enthousiasmeren, maar ook het gebied erbij betrekken en het gesprek aangaan.” 

Zichtbaarheid

Als projectleider is Christina eindverantwoordelijk voor de zorgvuldigheid van het proces en de kwaliteit van de inhoud. “Daar heb ik naast mijn collega’s ook de omgeving bij nodig. Contacten en verbindingen met de streek en de gebiedspartners is essentieel. Er zit veel deskundigheid bij de gebiedspartnersDie deskundigheid bij elkaar brengen is belangrijk voor ons.” Daarnaast benoemt Christina datzichtbaarheid van het team ook erg belangrijk is. “En ook dat men daarin niet de hele tijd een ander gezicht ziet, maar dat je juist een stukje continuïteit en vertrouwen biedt. Gewoon netjes mensen te woord staan en horen wat men heeft in te brengen. Daar hecht ik heel veel waarde aan.

Contact met de omgeving

Contact met de mensen uit de omgeving is erg belangrijk. “Als iemand een prangende vraag heeft, probeer ik daarnaar te luisteren en op een goede manier antwoord te geven.” Bij Meerweg bijvoorbeeld zijn veel voorbereidingen in samenspraak met de omgeving gedaan. “We hebben veel geïnvesteerd in praten met mensen uit de omgeving, ze zorgvuldig informeren en eventueel plannen nog aanpassen. Mede hierdoor hebben beide vergunningen geen bezwaren gekregen, dat is wel iets waar je heel blij mee bent. Het is belangrijk om te realiseren dat je in de achtertuinen van mensen bezig bent. Dan ben je ook verplicht om je werk goed te doen en de omgeving erbij te betrekken. De realiteit is ook dat we het niet altijd met elkaar eens worden, ook die duidelijkheid moet je durven geven.

Favoriete plek in het gebied

De vraag wat haar favoriete plek was in het gebied vond Christina een lastige. Als projectleider vindt ze het ook belangrijk om het gebied goed te kennen. “Er zijn zoveel mooie plekken. Bij Hoornsedijk het weggetje waar je het gebied Lagewal en het Paterswoldsemeer inkijkt. Maar ook nog niet afgeronde projecten zoals Polders Oosterland en Lappenvoort. De grootsheid en verscheidenheid van dat gebied vind ik mooi. Je ziet nu al allerlei plekjes waarop zich prachtige natuur ontwikkelt. Het zijn vaak de kleine dingen die opvallen, dan zie je heel veel moois in een gebied.” 

Blik op de toekomst

In de toekomst kijkt Christina natuurlijk uit naar de oplevering van het werk. Maar ook de kleine tussenstappen zijn belangrijk. “Het proces, hoe intensief het soms ook is, geeft uiteindelijk een voldaan gevoel. Ook de interactie met mensen kan ik van genieten, en dan zijn we het echt niet altijd met elkaar eens. Maar op een goede manier samen vraagstukken uitdiepen. En straks als de otter veilig de oversteek bij de Meerweg kan maken, ben ik heel trots.” 

Lees meer over de projecten op de websiteen schrijf je daar ook in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.  

1627391964407

Foto: Christina Schipper

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64