Gesprekken rondom het Paterswoldsemeer

Dit keer gaan we in gesprek met Dennis den Boef, eigenaar Jachthaven Zuidwesthoek

Hoe gaat het met jou en de jachthaven?

“Het gaat goed. Ik heb de leukste baan die er bestaat! We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het komende seizoen dat op 1 april begint. Sinds corona merken we dat meer watersporters hun (oude) hobby weer opgepakt hebben. Watersport is echt een van de hobby’s die een boost heeft gekregen als we in de termen van booster blijven”, lacht Dennis.
 

Heb je even bij kunnen komen in het winterseizoen?

“Nou dat valt tegen. Je moet je voorstellen, bij ons bestaat een jaar uit twee seizoenen: het zomer- en winterseizoen. In het zomerseizoen, dat van 1 april tot 1 oktober loopt, werken wij in de waan van de dag. In het winterseizoen zorgen we voor stalling en zijn we bezig met onderhoud. De werkplaats draait dan op volle toeren zodat vanaf 1 april de boten weer tiptop het water in kunnen.”
 

Jullie jachthaven is behoorlijk in trek. Hoe komt dat denk je? 

“Dat klopt, onze 500 ligplaatsen zijn vol. Op de wal hebben we nog 75 plekken voor kleinere boten, zoals rubberboten. De Zuidwesthoek heeft een hele eigen charme. Allereerst zijn we in trek door de fantastische ligging: mooi groen én vlakbij de stad. Hoe leuk is dat: op je fietsje van stad naar haven en andersom. Voor bewoners van Groningen en omgeving is het een fijne recreatieve uitvalsbasis en voor de watersporters is het Paterswoldsemeer een bijzonder meer. Ten tweede wordt de kleinschaligheid en persoonlijke benadering van een familiebedrijf als prettig ervaren, merken we. Het is immers een familiebedrijf. De familie is eigenaar sinds 2010. Natuurlijk draaien we dit bedrijf met meer dan alleen de familie. Daar is het te druk voor. In de winter draaien we met een team van zes mensen en in de zomer wordt dat uitgebreid met oproepkrachten.”
 

Je hebt kennisgemaakt met het waterschap vanwege de werkzaamheden die plaats gaan vinden om de waterkwaliteit te verbeteren. Ook ben je lid geworden van de zogenaamde begeleidingsgroep. Wat doet die groep?

“Over de aanpak voor het verbeteren van de waterkwaliteit is uiteindelijk duidelijkheid en overeenstemming gekomen door een gezamenlijke samenwerking met vertegenwoordigers uit de omgeving. Die samenwerking is voortgezet in de vorm van een begeleidingsgroep. Ik ben een van de negen personen die in die samengestelde groep zit namens ‘havens/watersport’. De groep volgt de ontwikkelingen in de waterkwaliteit en de waterplantenbedekking van het Paterswoldsemeer op basis van de monitoring en andere informatie. We adviseren over te nemen stappen bij een ongewenste sterke toename van de waterplanten. De groep evalueert ook het maaibeleid en de monitoringsstrategie. En agendeert relevante onderwerpen.”
 

Wat was je overweging om deel te nemen in die groep? 

“Ik vind het een interessant traject en ik leer veel. Er wordt goed samengewerkt terwijl er veel verschillende belangen spelen waar allemaal rekening mee gehouden moet worden. Het geeft me een bredere kijk op de inhoud én op het proces.”
 

Hoe zie je de toekomst?

“Ik verwacht dat het toerisme alleen maar zal toenemen. Mensen willen meer tijd voor ontspanning, merken we. Maar op het gebied van ligplaatsen zitten we vol, dus we spelen wel met de gedachte om uit te breiden.”
 
Jachthaven Zuidwesthoek
Meerweg 247 in Haren 
mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64