Witte kievitsbloem in Polders het Oosterland en Lappenvoort

In de afgelopen weken is er een bijzondere bloem tevoorschijn gekomen in de Polders het Oosterland en Lappenvoort: de witte kievitsbloem! Deze opvallende bloem heeft witte kelken van 3 tot 4 cm groot die naar beneden hangen. Als één van de laatste plekken in de omgeving is de beschermde bloem langs het oude beekdal van het Drentsche Aa te vinden.

Witte kievitsbloem Warner Reinink

Foto: witte kievietsbloem, ©Warner Reinink.

Oude populatie

“Waar de bloem staat is niet toevallig, het was vroeger een erg geschikte plek voor deze soort”, vertelt Warner Reinink, Boswachter Natuurmonumenten Groningen en Noord-Drenthe. “Langs het oude beekdal liep het ’s winters van nature net een beetje onder water. Zo worden er mineralen aangevoerd en ’s zomers valt het weer droog. Dan kan de plant prima groeien. Nu is het waterpeil ontzettend laag, het gebied is te droog en niet geschikt. Maar dat ze er toch zijn, komt omdat het een oude populatie is. Als jonge planten doen ze er acht jaar over voordat ze gaan bloeien.”

Beschermd

“In het beheer doen wij er alles aan om de bloem het zo goed mogelijk naar de zin te maken. Zo maaien we pas als ze uitgebloeid zijn. We volgen de populatie erg goed, er staan nu een stuk of 25 bloemen. Voor een onderzoek zijn we het zaad van de plant aan het verzamelen, zo krijgen we extra planten die we op termijn weer terug kunnen zetten. Omdat het er zo ontzettend weinig zijn, en we dit zaad willen beschermen, zit er een speciaal ‘plastic zakje’ om de plant. Verse lucht kan zo bij de plant, maar dieren als slakken kunnen er niet bij om een hapje te nemen.”

Op de markt

“Vroeger werd de opvallende bloem geplukt en verkocht op de markt als snijbloem. Vanuit historische bronnen weten we dat in deze omgeving een populatie was van gekleurde (paars bruin geblokte) en witte kievitsbloemen. De gekleurde zijn hier uitgestorven, waardoor dit echt een restpopulatie is. Door de droge grond zijn er ook geen andere beschermde soorten meer te vinden. Het liefst willen de bloemen weer terug naar het oude beekdalsysteem. De bloemen staat nu in bloei, maar het is een korte periode, ze zullen snel uitgebloeid zijn.”

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64