“In de ochtend is de wereld op zijn mooist”

Aan de Hoornsedijk, Meerweg en in Polders Oosterland en Lappenvoort wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe natuur. Verschillende gebiedspartners werken samen voor het beste resultaat. Graag brengen we de gebiedspartners die hieraan werken in beeld. Met deze keer: Tamme Kamminga, technisch beheerder van het meerschap Paterswolde.

Tamme in boot op het water

Foto: Tamme Kamminga

Tamme heeft eerst dertig jaar bij de gemeente Groningen gewerkt. Sinds anderhalf jaar werkt hij bij het meerschap. “Dat ik hiervoor bij de gemeente heb gewerkt, komt vaak nog goed van pas. Ik ken veel mensen bij de gemeente, waar ik nu nog steeds contact mee heb. Die korte lijntjes werken plezierig”, vertelt Tamme.

Bomen gedigitaliseerd

Het meerschap Paterswolde beheert het Paterswoldsemeer, het Hoornsemeer, de Hoornseplas en de verschillende eilanden op het water. De dagelijkse werkzaamheden van Tamme bestaan onder andere uit het onderhouden van het groen. “Toen ik hier begon met werken, werden de bomen niet goed geïnspecteerd. Ik heb er toen voor gezorgd dat alle bomen digitaal in kaart zijn gebracht”, zegt Tamme. “In het gebied staan een kleine 3000 bomen. Nu weten we van elke boom de soort en de staat. Met die informatie weet je wanneer een boom gesnoeid kan worden en kan je uitleggen waarom een boom gekapt moeten worden.”

Onderhouden en vernieuwen

Verder zorgt Tamme dat het gebied veilig en toegankelijk is voor bezoekers. Naast het snoeien en kappen van bomen, betekent dat het onderhouden van bruggen, steigers, fiets- en wandelpaden. “Soms is een verkeersbord gesloopt of is een plank van een bankje kapot. Dankzij de korte lijntjes met de gemeente Groningen kan ik dan gewoon een nieuw verkeersbord of een nieuwe plank bij het stadsbeheer ophalen.”

Prettig samenwerken

Tamme werkt ook veel samen met het waterschap Noorderzijlvest en de provincie Groningen. “Het waterschap is bijvoorbeeld bezig met het plaatsen van natuurlijke oevers. Omdat wij het gebied beheren, worden we betrokken bij de plannen. Met mijn kennis van het gebied denk ik mee en geef ik advies. Ook neem ik ze mee in de boot, om potentiële locaties voor de natuurlijke oevers te laten zien.”

De samenwerking tussen de gebiedspartners vindt Tamme erg prettig. “We zijn goed op de hoogte van elkaars plannen en ontwikkelingen. Ook is het duidelijk welke werkzaamheden bij wie liggen.”

Favoriete plek

Over zijn favoriete plek van het gebied hoeft Tamme niet lang na te denken. “Dat is op het water. Grappig genoeg had ik voor mijn werk bij het meerschap nog nooit in een boot gezeten. Nu vaar ik soms al om half acht ’s ochtends over het meer. Dan is de wereld op zijn mooist.”

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64