Uitvoering waterkwaliteitsmaatregelen gestart

Waterschap Noorderzijlvest is bezig met het verbeteren van de waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat gebeurt in drie fasen. De maatregelen voor de derde en laatste fase worden dit jaar uitgevoerd. Onlangs startte de aannemer met het kap- en snoeiwerk op de verschillende locaties waar natuurvriendelijke oevers worden aangelegd. Op woensdagochtend 13 december werd de officiële aftrap gegeven voor de uitvoering van het werk.

Symbolisch startsein

Aannemersbedrijf Oosterhuis BV voert het werk uit. Arcadis verzorgt de directievoering en toezicht. Daarnaast wordt samengewerkt met het Meerschap Paterswolde en Natuurmonumenten en zijn ook vertegenwoordigers uit de omgeving actief en betrokken. Gezamenlijk gaven zij symbolisch het startsein voor de uitvoering van het werk door het afmaken van een informatieve plaat over de uit te voeren maatregelen.

Inloopuur

De plaat hangt tegenwoordig op het hekwerk bij de overslaglocatie van de aannemer aan de Meerweg. Hier staat ook de bouwkeet die iedere woensdag tussen 11.00 en 12.00 de deuren op heeft voor bewoners en belanghebbenden met vragen.

Uitvoering in 2024

Tot aan de start van het broedseizoen op 15 maart zal vooral snoeiwerk worden uitgevoerd. Bij het aanleggen van de natuurvriendelijke oevers worden de huidige oevers flink uitgedund, zodat er minder blad in het water valt. Dat ziet er tijdelijk behoorlijk kaal uit, maar de oevers worden ook snel weer groen. Het aanleggen van de natuurvriendelijke oevers, de vissenbossen en vissenhotels gebeurt verdeeld over het jaar, waarbij rekening wordt gehouden met het recreatieseizoen. In het vroege voorjaar en in december van 2024 worden op verschillende locaties ter compensatie bomen en struiken aangeplant.

Zes mensen staan achter een informatiebord.

Foto van links naar rechts: Omgeving en gebruikers: Hennie van Beek, bestuurslid Federatie Recreatieverenigingen en tevens lid van de begeleidingsgroep, Meerschap Paterswolde: Karin Hunzinker, directeur Arcadis: Jannes Boer, hoofd adviesgroep gebiedsinrichting, Waterschap Noorderzijlvest: Arie van Wijk, dagelijks bestuurslid, Natuurmonumenten: John Dijkema, coördinator natuurbeheer Groningen Noord Drenthe, Aannemersbedrijf Oosterhuis B.V.: Adrie Masteling, bedrijfsleider.

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64