Vanuit het Drentsche Aa gebied heeft de bever zijn weg gevonden naar het Paterswoldsemeer. Niet alleen knaag- en vraatsporen verklappen zijn komst. Er zijn ook twee burchten aangetroffen. Volgens het beverbeheerplan van provincies Groningen en Drenthe, geschreven in samenwerking met waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, is de bever welkom in het Paterswoldsemeergebied.
Wanneer de bever niet welkom is in uw tuin
Bevers eten (water)planten en knagen aan struikmateriaal en bomen. Ze maken daarbij geen onderscheid tussen de vegetatie in de vrije natuur en zorgvuldige aanplant in tuinen. Wanneer de bever niet welkom is in uw tuin, dan kunt u een aantal dingen doen:
- Plaats een hekwerk tussen tuin en water
- Span een stroomdraadje
- 20 cm hoogte is voldoende, maar houd wel opgaande vegetatie bij het draad weg
- Omraster individuele boomstammen
- 1 meter hoog (ook i.v.m. sneeuw of tijdelijk hoog water)
- max 5 á 10 cm maaswijdte – min 2 mm draaddikte (kippengaas is te dun)
- min 15 cm tussen gaas en stam (i.v.m. groei boom)
- Onderaan vastzetten om omhoog duwen te voorkomen.
Bever heeft positieve invloed op het ecosysteem
De bever is in staat een omgeving te creëren waar veel andere planten en dieren van meeprofiteren. Bevers zijn strikt vegetarisch. Voor voedsel en bouwmateriaal knagen ze aan struikmateriaal en bomen en eten ze (water)planten. Bevers zorgen zo voor verjonging van de oever begeleidende vegetatie. De verruiging die ontstaat biedt schuilmogelijkheden voor kleine zoogdieren, zoals de otter, maar ook voor amfibieën en vissen. En in het dode hout vinden vleermuizen en vogels veel insecten.
Bever schuwt mensen niet
Bevers kunnen goed samenleven met mensen en kunnen van veel plekken een thuis maken. In hun burcht of hol en in en nabij het water voelen ze zich veilig. Ze hebben vaak een groot foerageergebied Komen er in het gebied meer bevers dan wordt het territorium kleiner. Het kan dus maar zo zijn dat de bever ook eens in uw tuin komt buurten.
Beverbeheerplan Groningen en Drenthe
De provincies Groningen en Drenthe hebben in samenwerking met waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest een beverplan opgesteld. Daarin staan afspraken over waar de bever welkom is en wat te doen wanneer de bever een bedreiging vormt voor de (water)veiligheid. Voor de komende jaren is gekozen voor een zonering.
- De rode zone betreft een gebied in Groningen dat grotendeels onder zeeniveau ligt en waar het landschap nog onvoldoende is voorbereid op de aanwezigheid van gravende dieren in de waterkeringen. Bevers zijn hier niet welkom.
- De oranje zone is een gebied waar samenleven met bevers goed mogelijk is. Maar er zijn lusten en lasten. Hierbinnen vallen bijvoorbeeld gebieden waar de landbouw en industrie een belangrijke rol vervult. Maar denk hierbij ook aan stedelijk gebied.
- De groene zone bestaat vooral uit beekdalen, meren en natte natuurgebieden waar de bever als zogeheten sleutelsoort van belangrijke ecologische meerwaarde kan zijn. Dat geldt ook voor het Paterswoldsemeer, qua ligging perfect als ecologische verbinding tussen de beekdalen van de Drentsche Aa, de Kop van Drenthe en de Onlanden.
Meer informatie
Meer informatie over de bever en beverbeheer is te vinden op de website van het Kenniscentrum Bever, een initiatief van STOWA, Rijkswaterstaat, ProRail, de Unie van Waterschappen, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging. Het doel van het Kenniscentrum is door het delen van kennis en het bundelen van krachten, op een duurzame wijze samen te leven met de bever.
>> Welkom op de site van Kenniscentrum Bever | Kenniscentrum Bever
Het beverbeheerplan Groningen en Drenthe is opgesteld door provincies Groningen Drenthe is samenwerking met de twee noordelijke waterschappen.
>> Beverbeheerplan Groningen en Drenthe 2021-2025 (provinciegroningen.nl)
Melden
Heeft u een bever gezien dan kunt u dat melden op waarneming.nl of telmee.nl.
Mocht de bever een potentieel probleem opleveren (bijvoorbeeld een hol onder de weg of in de dijk), dan is het verstandig dit te melden bij de eigenaar (gemeente of waterschap) of u neemt contact op met het Meerschap.