Aan de Hoornsedijk, Meerweg en in Polders Oosterland Lappenvoort wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe natuur. Verschillende gebiedspartners werken samen voor het beste resultaat. Graag brengen we de gebiedspartners die hieraan werken in beeld. Met deze keer: Harm Katoele, vrijwillig rentmeester bij stichting Kraus-Groeneveld.
Foto: Harm Katoele.
Rentmeester
De stichting beheert het Landgoed Vosbergen, dat grenst aan de polders waar Prolander actief is. Het terrein is bijna 120 hectare groot en maakt deel uit van de landgoederengordel Eelde. Harm legt uit wat hij als rentmeester doet. “Mijn collega en ik voeren het beheer uit. Het bestuur vergadert jaarlijks, maar zit op afstand. We hebben dus de vrijheid en verantwoordelijkheid om zaken te regelen. Mijn collega handelt de financiële zaken af. Ik houd me bezig met het beheer van de gebouwen en het onderhoud van het natuurterrein.”
Foto: landgoed Vosbergen.
Ontstaan stichting
Harm vertelt uitgebreid over de geschiedenis van de stichting. “Het landgoed is eind 19e eeuw ontstaan. Mevrouw Groeneveld kocht toen een boerderij met wat bos. Zij was een van de rijkere burgers van Groningen die een landgoed zocht rond de stad. Zo ontstond een landgoederengordel rond Eelde en de polders. De eigenaresse wilde het landgoed open stellen voor onderwijs (universiteit), recreatie, natuurontwikkeling en landbouw. Ze trouwde met de wethouder van Groningen. Het paar kreeg geen kinderen. Om te voorkomen dat het landgoed na hun dood verdeeld zou worden, werd in 1935 stichting Kraus-Groeneveld opgericht.”
Foto: landgoed Vosbergen.
Ontwikkelingen op het landgoed
“Ik werk een kleine zes jaar voor de stichting. In die tijd zijn we ons meer gaan richten op natuuronderwijs. Ook hebben we het terrein toegankelijker gemaakt met veilige paden en de spanningen opgelost die soms voorkwamen tussen ruiters en wandelaars. In overleg met de ruiters hebben we een andere route voor die groep aangelegd. Dat loste het probleem op een leuke manier op: niet iets verbieden, maar luisteren en alternatieven bieden. Volgend jaar gaan we een natuurhuis neerzetten als onderkomen voor het IVN, ruimte voor vrijwilligers, veldstation voor de RUG en als startpunt voor wandelingen. En nu we zijn bezig met het langer vasthouden van water. Goed voor drogere periodes!”
Foto: landgoed vosbergen met op de achtergrond een molen.
Samenwerking projectorganisatie
Harm is een van de gebiedspartners van Prolander, maar doe dit vrijwillig. “Ik ben in die zin een beetje een buitenbeentje”. Met name voor het project Polders Oosterland Lappenvoort is het belangrijk om deel te nemen als samenwerkingspartner. De plannen voor dit gebied zijn volop in ontwikkeling. Wij grenzen aan het gebied Polders het Oosterland en Lappenvoort en hebben daar behoorlijk wat eigendommen liggen. Dat kan van invloed zijn op het landgoed. Daarom moeten we elkaar opzoeken en goed samenwerken.
De samenwerking tussen alle gebiedspartners vindt Katoele heel goed gaan. “Je weet wie je moet hebben, schiet elkaar makkelijk aan. Er wordt naar elkaar geluisterd, mensen laten elkaar in hun waarde en hebben respect voor andere standpunten. We hebben elkaar echt nodig in het project. Prolander heeft in de laatste jaren sterk ingezet op een zorgvuldige communicatie met gebiedspartners, bewoners, betrokkenen en ons als stichting. Dat heeft een positief effect. Ik ben ervan overtuigd dat we veel hebben aan de kennis van Prolander, maar ook andersom. Prolander heeft wat aan onze plaatselijke kennis. Dit geldt vooral in de plannen die voor Polders Oosterland Lappenvoort gemaakt worden.
Foto: landschap Polders Oosterland Lappenvoort.
Trots
Gevraagd naar wat hem trots maakt, antwoordt Harm: “Ik ben trots op het in stand houden en ontwikkelen van het landgoed zoals het bedoeld is. Om het beter achter te laten dan het was. Voor mij is dat de letterlijke betekenis van het rentmeesterschap.”
Favoriete plek
We hebben verschillende paden die eindigen aan de rand van de polder. Bij een van die plekken kijk je uit over de polder. Je ziet een cultuurlandschap, daarachter een stukje waar de natuurontwikkeling gaande is en op de achtergrond de witte molen. Dat is cultuurhistorie, natuurontwikkeling en cultureel erfgoed in één oogopslag.”