Het groen snoeien, het gras maaien en het strand schoonhouden: Lammert Buist zorgt dat alles op en rond het Paterswoldsemeer er netjes bijstaat. Hij werkt als medewerker onderhoud en toezicht bij het Meerschap Paterswolde. Sinds drie jaar doet Lammert het groenonderhoud niet meer alleen. Hij krijgt hulp van varkens, schapen, paarden en zelfs lama’s!
Rondom het Paterswoldsemeer en op de eilanden erin groeien verschillende invasieve planten. Dat zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen, zoals de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop. “Die exoten groeien heel explosief. Ze zijn lastig om onder controle te houden en ze overwoekeren andere plantensoorten”, zegt Lammert. “De diversiteit neemt daardoor af en dat wil je niet.”
Reuzenberenklauw voor de varkens
Het bestrijden van invasieve planten kan op verschillende manieren: door regelmatig te maaien en de planten af te voeren, door de planten te verbranden of door gif te gebruiken. In het Paterswoldsemeer-gebied wordt geen gif gebruikt. Lammert hanteert enkel natuurlijke manieren en begon in 2021 met de inzet van varkens. “Ze staan op twee percelen: voor de Meerschapsboerderij en bij de Hoornsedijk. Daar woelen ze de grond open en eten ze de reuzenberenklauw inclusief wortels. We laten ze minimaal vijf jaar staan om de effectiviteit te beoordelen.”
Ook schapen eten reuzenberenklauw. “Een van de eilanden langs het Noord-Willemskanaal was overwoekerd door de plant. Een eigenaar van een woonboot aan dat eiland had uitgezocht dat de schapenrassen Racka en Barbados geschikt zijn voor de bestrijding van reuzenberenklauw. De schapen staan er nu bijna twee jaar en eten zoveel dat wij ze niet hoeven bij te voeren”, vertelt Lammert.
Bramen voor de lama’s
Naast zijn werk voor het Meerschap heeft Lammert een hengstenhouderij. “Mijn Belgische trekpaarden helpen bij het grasonderhoud. Ook eten ze lisdodde en riet. De schapen en koeien wilden dat niet eten, maar de paarden vinden het lekker. In de zomer neem ik ze daarom mee naar verschillende percelen rondom het Paterswoldsemeer.”
Naast varkens, schapen en paarden zet Lammert sinds vorig jaar ook lama’s in. Lammert vertelt dat er momenteel zes lama’s aan de Hoornsedijk staan. “Daar groeit van alles: bramen, perzikkruid en berenklauw. Tot nu toe hebben de lama’s nog geen berenklauw gegeten, maar ze zijn dol op de bramen.”
Zelf bijdragen aan de bestrijding
Het Meerschap Paterswolde werkt hard aan de bestrijding van invasieve exoten. Bewoners in het gebied kunnen daaraan bijdragen. “Het is goed om soorten als de grote waternavel en jakobskruiskruid uit je tuin te verwijderen. Trek wel handschoenen aan om huidirritatie te voorkomen”, benadrukt Lammert. “Daarna is het belangrijk om het tuinafval gewoon in de groene container te gooien en niet in de natuur te dumpen. Anders verspreiden de invasieve soorten zich weer rond het Paterswoldsemeer. Dat proberen we juist te voorkomen.”