Het gebied

Het laatste project van het Meerschap betrof de inrichting van de noordzijde van het Hoornsemeer, de plaats waar Groningen 'Stad aan het Water' is geworden. Ten noorden van de Hoornseplas werd in 1985 'Kaap Hoorn' aangelegd. Hier kwamen ook de clubhuizen van de Waterskiclub Paterswoldsemeer en studenten zeilvereniging Navigare Necesse Est. In 1986 begon het Meerschap met de uitvoering van de 'Hoornse Hop' (een uitbreiding van het Hoornsemeer in noordelijke richting), de havenkom de 'Zwanenhals', de Gasthuiskade en de Zunneriepe.

Terug naar 'Het gebied'

 

In 1983 begon het Meerschap met de vernieuwing van de Zuidwesthoek. De meest opvallende ingreep was de aanleg van een jachthaven met ruim 300 ligplaatsen. Op het terrein waar vroeger de fameuze speeltuin was gevestigd kwam een parkeerterrein.

Lees verder:

Stad aan het water

 

De verblijfsrecreanten protesteerden aanvankelijk heftig tegen de plannen voor het openbaar toegankelijk maken van de oevers van het Paterswoldsemeer. Zij verenigden zich in de 'Federatie van Recreatieverenigingen aan het Paterswoldsemeer'. Na intensief overleg kregen zij vervangende kavels aangeboden in de nieuw gegraven havenkom de 'Eelderkreek', het 'Knollenland' en 'Meerwold'.

Bij de Eelderkreek werd ook het Scandinavische Dorp gebouwd. In het Scandinavische Dorp is een restaurant met trekkershutten, een sauna en enkele ruimten voor exposities. De oostoever van Hoornsemeer werd als een parkachtig ruig landschap ingericht, met wandel- en fietspaden en een aantal steigers voor vissers en zonnebaders.

Lees verder:

Zuidwesthoek

 

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64