Het begin van de recreatie

Het begin van de recreatie

Al sinds het begin van de 20e eeuw ontdekten de Stad-Groningers de recreatie-mogelijkheden van het Paterswoldse Meer. Op mooie dagen ging men per omnibus en paardentram naar het meer om er te spelevaren en te vissen. Bootjes huurde men bij de verveners rond het meer. Die ontdekten al snel dat er aan de nieuwe toeristen meer viel te verdienen dan aan het verveningswerk. Enkelen van hen startten met de verhuur van bootjes en later met de bouw van zeilboten. Deze ondernemingen ontwikkelden zich tot de watersportbedrijven van Visser en Helder.

Begin vorige eeuw speelden ook twee pas opgerichte watersportverenigingen een rol bij het ontstaan van de watersport op het meer: 'De Twee Provinciën' (DTP) en de 'Vereniging Watersport Paterswolde'. De twee verenigingen fuseerden in 1973 tot de huidige 'Vereniging Watersport De Twee Provinciën' beter bekend als VWDTP. Het monumentale clubhuis van de vereniging kwam in 1917 tot stand op initiatief van J.E. Scholten.

Een extra stimulans voor de recreatie was de bouw van de sluis tussen het Hoornsediep en de Nijeveensterwiek. Via deze vaart werd het meer in 1927 ook bereikbaar voor kleine scheepvaart. Langs de oevers van het meer verschenen zomeroptrekjes van stadjers die de meeroevers verfraaiden met allerlei bomen en struiken. Dat daardoor de oevers meestal niet toegankelijk waren, leidde in de jaren tachtig tot een gedeeltelijke herschikking van de recreatieverblijven.

Lees verder:

De grote projecten

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64