Hoornseplas en Hoornsemeer

Hoornseplas en Hoornsemeer

Het eerste deel van het project werd tussen 1971 en 1973 uitgevoerd: de aanleg van de Hoornseplas, een speel- en zwemvijver met zandstranden en speel- en ligweiden. In de plas werd op een zandheuvel de Palenberg aangelegd, waar kinderen spannende avonturen kunnen beleven. De plas werd van het (toen nog aan te leggen) Hoornsemeer gescheiden door de 'Nijdam'.

Door de dam kan voor de zwemvijver een apart waterbeheer worden gevoerd. De dam zorgt er voor dat vuil en veenresten buiten de plas blijven. Bovendien houdt het boten op een veilige afstand. De dam doet daarnaast dienst als wandelroute.

De 'Vrije Weide' aan de zuidoever van de Hoornseplas is ontstaan na verzoeken van naturistenverenigingen om naakt te mogen zwemmen en te zonnebaden. Het Meerschap gaf in 1977 toestemming voor deze vorm van recreatie, maar pas nadat de rechter in de loop der jaren regelmatig vonnis over naaktrecreatie had gewezen.

Vanaf 1973 werd er gewerkt aan het Hoornsemeer. Deze uitbreiding van het Paterswoldsemeer vond in gedeelten plaats. Een zandlaag onder het veenpakket werd deels gewonnen voor de aanleg van rijksweg 43 en voor de aanleg van Corpus den Hoorn-Zuid. In 1981 werd het laatste stuk grond dat het Hoornsemeer scheidde van het Paterswoldsemeer afgegraven. De officiële opening van het meer vond plaats in 1982.

Lees verder:

Herinrichting van de oevers

 

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64