De Oostoever

De Oostoever

Aan de oostkant van het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer bevindt zich een ruig, parkachtig gebied met grote natuurlijke waarde. Langs een groot deel van de oever kunt u fietsen of wandelen. Vissers en zonaanbidders maken in de zomermaanden druk gebruik van de steigers. De karakteristieke Hoorsedijk loopt als een 'rode draad' door het gebied. De dijk loopt deels langs het Hoornsediepje, dat zijn oorsprong vindt in oude meanders van de Drentse Aa. Het gebied wordt aan de oostzijde begrensd door het Noord-Willemskanaal. Tussen het Hoornsediepje en Noord-Willemskanaal liggen het Helperland en het Loksland, twee eilanden met een aantrekkelijke ruigtevegetatie, die zonder menselijk ingrijpen is ontstaan. Reeën, vogels en vele andere dieren hebben daar een plekje gevonden.

Ter hoogte van het Helperland is een aantal monumentale schepen en een aantal woonarken afgemeerd. Op het Loksland hebben vier scoutingverenigingen hun clubgebouw.

Vanaf de bankjes langs de Hoornsedijk bij huisnummer 18 heeft u een riant uitzicht op de polder en het Paterswoldsemeer. De bankjes werden op particulier initiatief geplaatst. Ze worden druk gebruikt, onder meer door wandelaars die de Pieterpadroute lopen, waarvan de Hoornsedijk deel uitmaakt.

Rijksmonumenten

De Hoornsedijk is een monumentale route dankzij de aanwezigheid van drie rijksmonumenten (zie foto's links en rechts):

  • De brug en het sluisje van het Hoornsediep naar het Paterswoldsemeer. Het sluisje vormt voor schepen de enige toegang naar het meer. De brug- en sluiswachters worden op uitzendbasis gehuurd van Iederz van de gemeente Groningen.
  • De molen "De Helper": Deze molen werd onlangs gerestaureerd en draait nog regelmatig onder het toezicht van vrijwillige molenaar Rolf Glazenburg. Bij mooi weer is de molen op zaterdag regelmatig te bezichtigen.
    Volg de molen De Helper aan het Paterswoldsemeer te Haren op Twitter voor actuele openingstijden en nieuwtjes: twitter.com/molendehelper of facebook.com/molendehelper
  • Hoornsedijk 13: Een gaaf bewaard voorbeeld van een vervenersboerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Langs de zuidzijde van de Hoornsedijk ligt een agrarisch gebied waar in het voorjaar veel weidevogels broeden. De oever van het meer is hier niet voor wandelaars en fietsers toegankelijk. Er is hier wel een klein aantal recreatiewoningen aanwezig.

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64